Jak své děti připravit na dlouhé cestování?  

Cestování nebylo nikdy snadné a stresu jste se většinou nevyhnuli ani jako jednotlivec či pár, natož pokud se chystáte cestovat s dětmi. Při cestování s dětmi máte totiž o mnoho více starostí a věcí, které musíte mít s sebou, a na které myslet, kdyby se po cestě náhodou něco přihodilo. Cestování s dětmi má však své kouzlo, je krásné ukázat svým dětem svět a vidět tu radost v jejich očích. Ale jak své děti na dlouhou a mnohdy nudnou a nepříjemnou cestu připravit?

Nedávejte nudě prostor

Jistě bude hodně záležet na věku vašich dětí, typu dopravního prostředku, kterým na cestu vyrážíte, a samozřejmě na délce cesty. Při cestě může nastat obyčejná nuda, která ač se může zdát jako banalita, může vás i děti hodně potrápit. Pro pohodovou cestu proto doporučujeme vzít s sebou dostatek hraček, na které jsou vaše děti zvyklé, a se kterými si doma rády hrají. Připravte si také nějakou příjemnou hudbu do autorádia, telefonu či počítače.

Připravte se dopředu

Své děti i svou trpělivost si můžete ještě před cestou otestovat cvičnou delší jízdou. Tím zjistíte, jak vaše děti zvládají delší trasy, zda se jim nedělá při jízdě autem zle, nebo zda je jejich autosedačka dostatečně pohodlná a pro cestu bezpečná. Před cestou si také nezapomeňte včas zařídit cestovní doklady. Od 1. července 2011 musí mít každé svůj vlastní cestovní doklad (občanský průkaz nebo cestovní pas). Již nelze mít děti zapsané u rodičů v dokladech.

Předejděte nevolnostem

Počítat musíte také s možnými zdravotními obtížemi, které při cestě mohou nastat. Jako nejčastější obtíž vás může potkat nevolnost. U nevolnosti a případného zvracení se lze dopředu připravit. Je dobré zajistit dostatek čerstvého vzduchu, popřípadě je dobré podat 30 minut před cestou léky a lízátka zabraňující nevolnostem. Zapomínat nesmíte také na různé clony na okno proti slunci, kloboučky a čepičky pro děti, dostatečně prodyšné oblečení na cestu, lékárničku, dostatek pitné vody a svačinku. S klimatizací v autě velmi opatrně, dětí nejsou na tak chladný vzduch většinou zvyklé a hrozí nastydnutí. Pokud je to možné, raději dostatečně větrejte, častěji zastavujte, a na chvilku se venku projděte a protáhněte se.

Výhodou bývá, když jsou děti již na delší cestování zvyklé. Pokud s vámi děti jezdí často v autě, jsou na svou sedačku zvyklé a vědí, že se v autě nějakou dobu vyspí. Pokud cestujete letadlem, je dobré při vzletu a při přistání dětem podat tekutiny (vodu, mateřské mléko, kojenecké mléko, neslazený čaj), starším dětem pak například žvýkačku či cucavý bonbon, aby se předešlo bolesti uší.

Věříme, že každá cesta s jakkoliv starými dětmi se dá s dobrou přípravou hravě zvládnout, proto se nebojte a cestujte i s nimi! Společné zážitky jsou totiž nepřekonatelné.

Zdroje: Vitalia.cz, Cestujsdetmi.cz