Pozor na úrazy během letních prázdnin!

Období prázdnin je bohužel také nejčastějším obdobím pro úrazy, kterých se obává asi každý rodič, ať už má jakkoliv staré dítě. Každé dítě je jiné, jinak aktivní nebo šikovné, a pozor proto musíme dávat na všechno. Mezi nejčastější dětské úrazy zejména v období prázdnin a letních radovánek patří odřeniny, zlomeniny, bodnutí hmyzem, úpal či úžeh ze sluníčka, nebo nehody při koupání.

Statistiky nemocnic uvádí, že dětí ošetřovaných v nemocnici do věku 19 let je až půl milionu za rok, což je opravdu veliké číslo.

Jak dítěti podat první pomoc?

Jakmile se dítěti stane cokoliv vážnějšího, rozhodně na nic nečekejte a okamžitě volejte lékařskou pomoc 155 nebo 112, případně jiné telefonní kontakty, podle země, ve které se právě nacházíte – je dobré si čísla zjistit již před odjezdem na dovolenou do dané země!

Zlomeniny
Pokud si dítě například při sportu zlomí končetinu, sundejte (odstřihněte) mu šetrně oblečení, které by končetinu mohlo škrtit a s končetinou nehýbejte. Snažte se končetinu zafixovat a chlazením zmírnit otok. Pokud vidíte kost, nikdy ji netlačte zpět – pouze ji přikryjte. Vyčkejte na příjezd lékaře či dítě odvezte na chirurgickou ambulanci.

Bodnutí hmyzem
Zde je důležitá především prevence – děti nesmějí dráždit včely, vosy ani sršně. Nezapomínejte dětem dávat nápoje do uzavřených lahví či jim k nápojům dávejte brčko. Pokud je dítě ne bodnutí hmyzem alergické, položte ho na záda, podložte nohy a ihned volejte lékařskou pomoc. Běžný otok po bodnutí můžete namazat antihistaminovou mastí, jako je například Fenistil gel.

Úžeh či úpal
Zatímco úžeh může vniknout dlouhým pobytem na slunci, úpal vzniká v nevětraném a dusném vnitřním prostředí. Dítě má bolesti hlavy, je bledé, slabé a má pocit na zvracení. Tělesná teplota se pohybuje mezi 38,5 až 40 a více stupni. V takovém případě dítě ihned uložte na záda do stínu, podložte mu nohy a podávejte chladné tekutiny se solí. Pokud se dítěti přitíží, zavolejte lékaře.

Tonutí
Tonutí je jedním z nejpravděpodobnějších úrazů v letních měsících, a může být až smrtelně nebezpečné, pokud se dítě zároveň uhodí do hlavy. Dítě proto v bazénu ani moři nikdy nenechávejte samotné. Při tonutí dítě vytáhněte z vody a položte ho na záda s mírně otočenou hlavou na stranu. Zkontrolujte dýchací cesty a krevní oběh, případně zahajte resuscitaci. Pokud má dítě pulz a dýchá, uložte ho do zotavovací polohy. Zabraňte vzniku podchlazení – dítě svlékněte z mokrého oblečení a přikryjte ho. Vyčkejte do příjezdu lékaře.

Nepanikařte! Hlavně klid

Důležité je vždy zachovat klid a chladnou hlavu. Pokud budete panikařit a stresovat se, vystrašíte tím i vaše již vystrašené dítě, které potřebuje podporu a klid, který mu můžete dopřát pouze vy. Při čekání na první pomoc následujte pokyny operátora záchranné služby či pravidla první pomoci. Věřte, že při včasném jednání vše zvládnete a zanedlouho si budete s dítětem opět užívat letních radovánek.

Příručku jak dítěti poskytnout první pomoc poskytujeme i všem našim chůvám, které k vám do rodin dochází. V případě zájmu chůvám zařizujeme certifikované kurzy první pomoci dětem. Opravdu se tedy nemusíte obávat své děti našim chůvám svěřit.

Zdroje: Jak být dobrou chůvou